Uw doel als verkoper tijdens bezichtigingen van uw woning: een sfeer creëren die uw potentiële kopers vertrouwen geeft. Onze adviezen om uw onroerendgoed-transactie makkelijker te maken. Wanneer u uw woning verkoopt, wilt u geen tijd verliezen. Uw doel is om voordeel te trekken van elk van de bezichtigingen.

Een kalme en serene sfeer, een goede lichtinval, een schoon en opgeruimd interieur… wij delen de tips met u om alle troeven aan uw kant te krijgen en een sfeer te creëren die gunstig is voor ‘liefde op het eerste gezicht’-gevoel.


1. Bereid de woning voor die de bezoekers vertrouwen geeft

Het principe: de dag waarop de bezichtigingen beginnen, moet het huis of het appartement schoon, opgeruimd en goed onderhouden zijn. Een grote schoonmaak is dus vereist voordat u uw woning laat zien aan potentiële kopers. Voer ook kleine reparaties uit: doorgebrande pitjes, losse vloerbalken, gebarsten ruiten, beschadigde voegen, vieze ventilatieroosters… Kortom, zorg ervoor dat geen enkel detail uw bezoekers kan verontrusten en dat zij weggaan met de overtuiging dat uw woning goed is onderhouden.


2. Eén oproep: kalmte

Het doel is om een rustgevende sfeer te creëren voor rustige bezichtigingen. Verzeker uzelf ervan dat er geen geluid van elektrische huishoudapparatuur is tijdens de bezichtigingen. Zet de wasmachine of de vaatwasser niet aan. Doe de televisie uit, zet het geluid van de radio lager en stel uw telefoon in op trilstand… Als de omgeving rondom uw woning lawaaierig is, doe de ramen dan niet open, tenzij de bezoeker dit aan u vraagt. Met andere woorden, alles is in orde om de ‘geluidsrust’ van uw bezoekers te verzekeren, wat het hen mogelijk maakt om zich voor te stellen hoe het is om in uw appartement of huis te wonen.


3. Volledige aandacht voor uw bezoekers

Tijdens het ontdekken van uw huis zullen uw bezoekers vragen aan u hebben. Zorg ervoor dat u volledig beschikbaar bent en aandacht hebt voor hun wensen en zorgen. Denk aan het minste detail: zorg ervoor dat de huisdieren het huis uit zijn, als u deze heeft, zorg voor oppas voor uw jonge kinderen door een naaste, gedurende de tijd van de bezichtigingen. Vergeet niet dat u zich helemaal dient te wijden aan uw bezoekers.


Tip: een aangenaam huis is een huis waar het lekker ruikt! 
Vergeet dus niet de ‘reuksfeer’ van uw woning. Onaangename geurtjes kunnen gemakkelijk onrust zaaien bij uw bezoekers. Op de grote dag dus geen sterk geurende gerechten (friet, vis…). Als u onlangs uw muren heeft geverfd, wacht dan totdat de geur hiervan een beetje vervlogen is.


4. Laat het licht binnen

Potentiële kopers zijn altijd gerustgesteld door een woning die goed verlicht is. Als de bezichtiging overdag plaatsvindt, open dan de gordijnen, haal alles weg wat de kamer donkerder kan maken en doe de lichten aan. Niets houdt u tegen om zelfs overdag kaarsen te branden, al is het alleen maar vanwege hun aangename geur.


Advies
: als u een schoorsteen heeft of een kachel, en het seizoen leent zich ervoor, laat het vuur dan branden. Het is een charmetroef die u naar voren moet brengen bij potentiële kopers.


5. Verzamel alle informatie over uw huis

Vóór alles moet u in gedachten houden dat u meegaand zult moeten zijn met uw potentiële kopers, met name voor de bezichtiging. Wees flexibel en vriendelijk. De bezichtiging begint verkeerd als uw onderhandelingspartner het idee heeft dat u uw verkoop tegen uw zin uitvoert of dat u iets verbergt voor hem.


Bovendien, voor elke bezichtiging moet u de tijd nemen om alle informatie met betrekking tot uw woning te verzamelen. Als u al jaren in uw huis woont, kunt u denken dat u alle informatie reeds heeft. Vaak is dat niet het geval. Dat is allemaal belangrijk, omdat een bezoeker die niet over alle informatie beschikt, veel minder kans heeft om een interesse te ontwikkelen in uw huis.


6. De juiste houding tegenover uw koper

U realiseert zich: bij een verkoop tussen particulieren staat u tegenover uw kopers. Sommige mensen voelen zich niet op hun gemak tegenover hun bezoekers, of weten niet goed welke houding ze moeten aannemen.

 

Belangrijk is om een compromis te vinden: u moet aan de zijde van de bezoeker zijn om zijn vragen te kunnen beantwoorden. Maar wanneer uw bezoeker een nieuwe kamer bekijkt, verdient het de voorkeur om stil te blijven, zodat hij kan nadenken.

 

Vanzelfsprekend is er geen enkele geschreven regel wanneer het gaat om het ontvangen van bezoekers. De enige regel is dat je je moet ontspannen en de bezoekers ontvangt zoals je dat zou doen bij een professionele afspraak.

 

We kunnen echter in de meeste gevallen een aantal waardevolle instructies in aanmerking nemen:

  • Vermijd te ontspannen kleding, zonder hiervoor te veel moeite te doen;
  • Hoewel de intentie goed is, biedt de particuliere verkoper zijn bezoekers niets te drinken aan. Het komt vaak voor dat de kopers een beperkte tijd hebben voor de bezichtigingen, bijvoorbeeld omdat zij nog andere bezichtigingen op het programma hebben na de uwe;
  • Dat betekent niet dat u uw bezichtigingen moet afraffelen. Elke kamer of ruimte is belangrijk, neem dus de tijd om alles wat uw huis te bieden heeft, te laten zien.

Zo, nu bent u klaar om uw eigen bezichtigingen te leiden! Een laatste tip: geef uw bezoeker een plattegrond van uw huis. Dat is een praktische en eenvoudige manier voor hem om zichzelf in dit huis voor te stellen reeds bij de voordeur.

 


Alle artikelen en afbeeldingen blijven ons eigendom en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gekopieerd of vermenigvuldigd noch aan derden ter beschikking worden gesteld.