Als gebruikelijke en daadwerkelijke verblijfplaats van de belastingbetaler is het bij de hoofdverblijfplaats mogelijk om te profiteren van interessantere fiscale voordelen dan bij een tweede huis.

 

Een overzicht van de fiscaliteit van het hoofdverblijf.

 

Definitie hoofdverblijfplaats

De hoofdverblijfplaats is per definitie de woning waar de belastingbetaler daadwerkelijk woont. Een verblijfplaats wordt beschouwd als hoofdverblijfplaats vanaf het moment dat de belastingbetaler en zijn familie er wonen en waar het centrum van materiële en professionele belangen zich bevindt. Het is daarom onmogelijk om twee hoofdverblijfplaatsen te bezitten.

Keuze van hoofdverblijfplaats

De keuze van de hoofdverblijfplaats is een belangrijke keuze wat betreft de belastingen. Stellen moeten een gezamenlijk verblijf kiezen en kunnen alle mogelijkheden bestuderen met betrekking tot belastingaftrek zoals de uitgaven verbonden aan de woning en aan zijn locatie. Behalve de werkelijke kosten kan de keuze van de hoofdverblijfplaats het mogelijk maken om te profiteren van belastingkredieten op grond van uitgaven ten gunste van het milieu en voor hulp aan personen, of op grond van rentes op een lening.

 

Wijziging van de tweede verblijfplaats

Om verschillende belastingen te vermijden is het mogelijk om uw tweede huis te wijzigen in hoofdverblijfplaats voordat u deze te koop zet. Het is echter geen gemakkelijke onderneming en als u geïnteresseerd bent hierin, staan u vele administratieve stappen te wachten. De wijziging van het tweede huis zal pas werkelijk ingaan wanneer de eigenaar meer dan 6 maanden per jaar in de woning verblijft.

 


 

Alle artikelen en afbeeldingen blijven ons eigendom en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gekopieerd of vermenigvuldigd noch aan derden ter beschikking worden gesteld.  

Print artikel

Vindt u dit onroerend goed artikel interessant?

Open dit artikel als .PDF bestand, print het en verzamel het.