Bij de notaris passeren, wat hiervoor ook de reden voor is, is een verplichte stap voor alle Fransen. Vanwege de soms lange wachttijden en moeilijkheden om alle partijen bij elkaar te brengen, is het notariaat uitgerust met systemen voor videoconferentie.

 

Feedback over de dagelijkse voordelen van deze innovatie!

 

Voordelen van een videoconferentie en de ondertekening van de ‘authentieke akte’.

Voor de notarissen zijn het besparingen op de reiskosten en vooral op de reistijd.

 

De cliënt kan voortaan thuisblijven, bij een notaris zijn of bij een andere professional. Bovendien maakt het op afstand ondertekenen het mogelijk om cliënten te ontvangen binnen grotere tijdsblokken dan de standaard tijdschema’s. Want ja, dit is voor niemand een geheim; het maken van een afspraak is moeilijk. Met een videoconferentie kunnen cliënten voortaan een afspraak maken bij de notaris zoals hen het beste uitkomt, en niet meer andersom!

 

We zien ook een toename van een cijfer; namelijk dat van de ondertekening genaamd ‘in medewerking’. Dat wil zeggen in medewerking met een andere notaris, een ambtgenoot. En voor de vele families die op verafgelegen plekken wonen, is een eenvoudige connectie voortaan mogelijk om de hele familie op een doordeweekse avond bijeen te brengen, in plaats van naar het notariskantoor te komen op een zaterdagochtend. Dit levert tijdwinst op van alle kanten.

 

In welke situaties wordt een videoconferentie gebruikt?

Het voordeel van de videoconferentie is dat het cliënten de mogelijkheid biedt om dit te gebruiken voor verkopen op afstand of zelfs op verafgelegen plekken. Maar in andere meer concrete gevallen, zoals in zaken die betrekking hebben op het familierecht door wat aktes ‘met meerdere partijen’ worden genoemd. Deze aktes vereisen de ondertekening van meerdere partijen.

 

Laten we een bijzonder voorbeeld nemen: de ouderlijke boedelscheiding bij notariële akte. Terwijl het in het verleden noodzakelijk was om een volmacht te verkrijgen, is het voortaan mogelijk om te tekenen dankzij de videoconferentie (hetgeen in het recht een “akte op afstand” wordt genoemd).

 

Een nog ingewikkelder punt: scheidingen. Sommige cliënten komen reeds gescheiden bij notariskantoren aan. Zij beschikken dus al over een andere notaris. Voor hen is het voortaan mogelijk om via een videoconferentie de documenten te delen die noodzakelijk zijn voor de scheiding.

 

Wat is de perceptie van en de feedback over de videoconferentie voor notarissen?

Naast een gemoderniseerd beeld van het notariskantoor is het een vernieuwend beeld die aan de cliënten wordt gegeven.

 

In tegenstelling tot de soms bedekte kantoren van het notariaat, verloopt de procedure voor de cliënt in alle eenvoudigheid. Op termijn betekent het ook minder handtekeningen zetten voor de cliënt. Voor sommige aktes is het afgelopen met de langdradige paragrafen; sinds mei 2018 zijn het slechts een of twee handtekeningen afhankelijk van het geval.

 

Ten slotte blijft de elektronische handtekening een erg eenvoudige handeling. Dichtbij hetgeen notarissen kunnen weten in hun kantoren. Bovendien verhindert het digitaliseren niet dat er een bepaalde nabijheid is tussen notarissen en cliënten, in tegenstelling tot de heersende opvattingen, met een zeer hoge kwaliteit videoconferentie.

 

Sinds bijna een jaar is, als gevolg van de verspreiding van Covid-19 en de bijbehorende gevolgen, de videoconferentie (of de “visio” zoals deze in de notariële wereld genoemd wordt) een gebruikelijke praktijk geworden binnen de notariskantoren.

 

In de praktijk is de “visio” tussen particuliere cliënten en de notaris veel minder gangbaar, hoewel dit afhankelijk van het type akte wel steeds vaker voorkomt.

 



Alle artikelen en afbeeldingen blijven ons eigendom en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gekopieerd of vermenigvuldigd noch aan derden ter beschikking worden gesteld. 

Print artikel

Vindt u dit onroerend goed artikel interessant?

Open dit artikel als .PDF bestand, print het en verzamel het.