Netto verkoopprijs, koopprijs FAI of zelfs notariskosten inbegrepen: France Pro Consult ontcijfert voor u de verschillende soorten prijzen, waarover u hoort als u uw woning/huis verkoopt of koopt.

 

Wat is de netto verkoopprijs?

De netto verkoopprijs is het bedrag dat de verkoper daadwerkelijk zal invorderen na afloop van de verkoop. Deze prijs bevat noch de makelaarscourtage noch de notariskosten, aangezien deze bedragen niet voor rekening zijn van de verkoper. Deze prijs is belangrijker voor de verkoper dan voor de koper, omdat de koper nog verschillende kosten moet betalen.

 

Wat is de koopprijs FAI?

De koopprijs FAI (Frais d’Agence Inclus) bevat, zoals de naam al aangeeft, de kosten van het makelaarskantoor. Men spreekt ook van de koopprijs HAI (Honoraires d’Agence Inclus) voor het ‘honorarium van het makelaarskantoor inbegrepen’. Deze makelaarscourtage varieert in het algemeen van 4% voor de goedkopere kantoren tot 9% voor de duurste makelaarskantoren.


Aangezien de makelaarskosten voor rekening zijn van de koper moeten de advertenties die door een makelaar zijn opgesteld, verplicht de koopprijs FAI vermelden en verduidelijken welk bedrag en welk tarief dit honorarium heeft.

 

Welke prijs gaat de koper van een onroerend goed betalen?

De notariskosten worden betaald door de koper en komen overeen met ongeveer 8% van de verkoopprijs. De koper moet de ´aankooprechten´ optellen bij de netto verkoopprijs en de makelaarskosten om de totale kosten voor de aankoop van zijn onroerend goed te berekenen.

 

Wat betreft de berekening van de notariskosten, zijn er twee mogelijkheden:

 

  • 1e mogelijkheid: de makelaarskosten zijn voor rekening van de koper. In dit geval zal de notaris de kosten berekenen over de netto verkoopprijs.
  • 2e mogelijkheid: de makelaarskosten zijn voor rekening van de verkoper. In dit geval zal de notaris de berekening doen over de koopprijs FAI.

 

Dit artikel is op de website geplaatst voor openbare informatiedoeleinden. De artikelen op de website worden regelmatig bijgewerkt, voor zover dat mogelijk is. Vanwege voortdurende veranderingen in de geldende wet- en regelgeving kunnen we de huidige toepassing van een eerder geplaatst artikel echter niet garanderen. France Pro Consult kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld voor de onjuistheid en de veroudering van de artikelen op de website.

 

Alle artikelen en afbeeldingen blijven ons eigendom en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gekopieerd of vermenigvuldigd noch aan derden ter beschikking worden gesteld.