Als de woning die u verkoopt, koopt of huurt lood bevat, dient u te weten dat lood slecht voor de gezondheid is.

 

Twee documenten geven hierover informatie:

 • de verklaring betreffende risico van blootstelling aan lood, stelt u in staat de exacte plaats van het lood te vinden: lees deze dan ook goed door!
 • dit document geeft een samenvatting over wat u moet weten om te voorkomen dat u aan lood dat in uw woning aanwezig is, wordt blootgesteld.

De gevolgen van lood voor uw gezondheid

Het inslikken of inademen van lood is schadelijk. Het heeft tijdelijke schade zoals bloedarmoede of spijsverteringsstoornissen, maar ook onherroepelijke gevolgen zoals schade aan het zenuwstelsel en een lagere IQ. Als het lood eenmaal in uw lichaam zit, wordt het opgeslagen, met name in de botten, en kan het vrijkomen in de bloedbaan, jaren maar zelfs decennia later. Een chronische loodvergiftiging, ook wel saturnisme genaamd, is des te erger bij jonge kinderen. Vrouwen die graag kinderen wensen dienen zich extra goed tegen lood te beschermen, omdat het lood tijdens de zwangerschap de placenta kan binnendringen en de foetus kan besmetten.

 

Preventieve maatregelen tegen loodhoudende coatings

Verf dat veel lood bevat (loodwit ofwel cremserwit) is tot 1950 regelmatig gebruik. Deze verfsoort, die vaak door andere verflagen/coatings is bedekt, kan aangetast zijn door vocht, schade, krabben of andere werkzaamheden: de schilfers en stofdeeltjes die hierbij vrijgekomen zijn, zijn de oorzaak van de loodvergiftiging. Deze verfsoorten zijn het grootste risico van blootstelling aan lood in een woning.

 

Het lood dat in de verf aanwezig is, is vaak veilig zolang de verf in goede staat is of ontoegankelijk is.

 

Daarentegen loopt men een risico zodra de verf gaat schilferen of slijten. In deze gevallen kan uw kind vergiftigd raken:

 

 • de schilfers met lood in de mond van het kind komen
 • het kind zich in een ruimte bevindt waar loodhoudende stofdeeltjes zijn
 • het kind zich in de naaste omgeving bevindt van werkzaamheden waarbij loodhoudende stofdeeltjes vrijkomen.

Het bladlood dat zich in sommige behangsoorten bevindt (die soms op vochtige muren worden geplaatst) is slechts gevaarlijk bij het inslikken van stukjes papier. Het gerolde lood dat zich op balkons of aan de buitenzijde van een raamkozijn bevindt is alleen schadelijk wanneer het kind toegang heeft tot deze oppervlaktes, het doorslikt of aan zijn vingers zuigt na het aanraken van het oppervlak.

 

Hoe zorgt u ervoor dat uw kind zich niet vergiftigt:

houdt de staat van de verf goed in de gaten en doe alle kleine herstelwerkzaamheden voordat de staat verslechtert.

 

 • zorg ervoor dat de ruimtes niet te vochtig zijn. Vocht vergroot de kans op schade aan de verf
 • zorg ervoor dat stof zich niet ophoopt: leg geen vloerbedekking in de ruimte waar het kind speelt, houdt de vloer goed schoon met een vochtige dweil en de raamkozijnen met een vochtige doek
 • zorg ervoor dat het kind geen toegang heeft tot beschadigde verf, behang met bladlood of gerold lood (balkons, buitenzijde van raamkozijnen); was zijn handen en speelgoed.

In geval van werkzaamheden bij loodhoudende coatings, dient u de volgende maatregelen te treffen:

 • als u de werkzaamheden door een bedrijf laat uitvoeren, dient u de verklaring betreffende risico van blootstelling aan lood, te overleggen zodat het bedrijf doeltreffende preventieve maatregelen kan treffen.
 • zorg ervoor dat kleine kinderen op afstand of uit de woning blijven tijdens deze werkzaamheden; ook voor terugkomst van de kinderen dient de woning volledig schoongemaakt te worden.
 • als u de werkzaamheden zelf gaat uitvoeren, dient u ervoor te zorgen dat de stofdeeltjes zich niet over de hele woning of zelfs naar de omliggende woningen verspreiden.


Indien u zwanger bent:

 • dient u de werkzaamheden rondom loodhoudende coatings nooit zelf uit te voeren
 • dient u niet in de buurt te komen indien er werkzaamheden rondom loodhoudende coatings plaatsvinden.

Preventieve maatregelen:

Indien er een coating van klasse 3 is geconstateerd: het is belangrijk te weten dat de eigenaar verplicht is doeltreffende werkzaamheden uit te voeren zodat er geen blootstelling aan lood meer is en dat hij verplicht is de verklaring hierover aan de bewoners van het gebouw of van het betreffende deel van het gebouw en aan alle natuurlijke en rechtspersonen die in het gebouw of in een deel van het gebouw werkzaamheden gaan uitvoeren, te overleggen. Deze communicatie bestaat uit het overleggen van de volledige verklaring, inclusief de bijlages.

 Alle artikelen en afbeeldingen blijven ons eigendom en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gekopieerd of vermenigvuldigd noch aan derden ter beschikking worden gesteld. 

Print artikel

Vindt u dit onroerend goed artikel interessant?

Open dit artikel als .PDF bestand, print het en verzamel het.