Maar u moet er wel aan denken het te onderhouden of op te knappen. Hier volgen wat suggesties.

 

Wat zijn de geheimen achter de huizen die zo gewaardeerd zijn en goed verkocht worden?

 

We zullen er geen geheim van maken maar de criteria die ervoor zorgen dat uw huis steeds meer waard wordt zijn dezelfde criteria die ervoor zorgen dat het snel verkocht wordt.

 

  • Als eerste vanzelfsprekend, de ligging. Een groot deel van de prijs van een huis wordt vaak bepaald door de ligging ervan. Sommige plaatsen zijn erg gewild en dit zorgt voor een stabiele marktwaarde van het huis. Soms zien we zelfs dat in bepaalde gebieden de prijzen stijgen omdat alle voorzieningen dichtbij zijn, zoals een hoge werkgelegenheid, een uitgebreid wegennetwerk en openbaar vervoer, een groot aantal zonuren of een rustige omgeving…
  • De kwaliteit van het bouwwerk en het bouwjaar zijn eveneens belangrijke criteria. De kwaliteit van het gebruikte bouwmateriaal is van cruciaal belang. U kunt beter hoogwaardig materiaal gebruiken dan goedkoop materiaal.
  • Een onroerend goed veroudert nu eenmaal en verslechtert in de loop der jaren, behalve als het regelmatig is onderhouden en renovaties waar nodig, zijn uitgevoerd.
  • Aanvullende uitrustingen en faciliteiten dragen uiteraard ook bij aan een goed en groot marktaandeel; door de toegevoegde waarde stijgt deze. Een zwembad, een volledig uitgeruste keuken, talrijke inbouwkasten, meerdere badkamers, een fraaie tuin. Dit zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat het huis aantrekkelijker wordt. Hoe moeilijker het is een dergelijk huis in een bepaalde gewenste sector te vinden, des te hoger de waarde van het huis.

Verbeteringen die u kunt aanbrengen om de waarde te doen stijgen.

Dit hangt natuurlijk van uw budget af. Maar sommige werkzaamheden zijn echt noodzakelijk.

 

  1. Onderhoud. Nalatigheid kan de waarde van uw huis schade berokkenen. De belangrijkste uitrustingen van een huis moeten regelmatig onderhouden worden, zodat het in normale bewoonbare staat blijft (verwarmingsketel, boiler, huishoudapparaten en een goed werkende installatie in de meterkast, onderhoud en vervanging van pakkingen van de ramen, onderhoud van saneringssysteem…).

  2. Aanzicht. Het is belangrijk het aanzicht van uw woning te verbeteren door het vervangen van ramen, luiken, de voordeur, of indien nodig het verven van het houtwerk, schone regenpijpen, gesnoeide bomen en hagen en gemaaid gras…

  3. Renovatie. Probeer vooruit te kijken en plan werkzaamheden die de woning rendabeler en comfortabeler maken. U kunt bijvoorbeeld de huidige verwarming vervangen door een meer rendabel systeem dat gebruikt maakt van groene energie. Misschien kunt u een nieuwe keuken of badkamer laten installeren waar moderne en functionele apparatuur wordt aangebracht.


Welke onderhoudswerkzaamheden dienen regelmatig te gebeuren?

In de loop der tijd verslechterd de staat van het huis. Regelmatig onderhoud vertraagt en remt de slijtage. Als u het onderhoud van uw huis verwaarloost, loopt u het risico dat de staat verslechtert, waardoor het dagelijks comfort en functioneel gebruik afneemt. Vervolgens zal de waarde van uw huis ook afnemen en verliest u uw investering.

 

Het is eveneens belangrijk dat u met regelmaat uw verwarmingsinstallatie en warmtepomp onderhoudt. Vanuit dezelfde optiek dient men de schoorsteen schoon te laten maken; dit is zelfs verplicht voor uw verzekering. De binnenzijde van het rookkanaal dient geveegd te worden zodat as en andere aanslag verwijderd wordt en het rookkanaal optimaal functioneert Let op: De schoorsteen laten vegen is verplicht, chemische reiniging ervan, vervangt deze niet.

 

Het saneringssysteem is ook een cruciaal onderdeel. Als het huis met een septic tank is uitgerust, dient deze regelmaat geleegd te worden.

 

Daarnaast moet de dakconstructie gecontroleerd worden. Dit dient door de eigenaar zorgvuldig gecontroleerd te worden, wat ervoor zorgt dat er bij het minste geringste gebrek door een vakman ingegrepen kan worden voordat er ernstige schade ontstaat.

 

Als laatste is het belangrijk met enige regelmaat de staat van de regen- en afvoerpijpen te checken door te kijken of deze nog correct werken en door bladeren en andere plantenresten te verwijderen.

 

Ten slotte dient de voorgevel goed onderhouden te worden, want deze werkt als bescherming tegen vocht. Hieronder valt ook het onderhoud van raamkozijnen, luiken, gevelbekleding en ander houtwerk…

 

« Celui qui ne fut pas soigneux de mettre une gouttière au toit, perdit sa maison. »   Oud Baskisch/Gascons gezegde (1845)

 


Alle artikelen en afbeeldingen blijven ons eigendom en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gekopieerd of vermenigvuldigd noch aan derden ter beschikking worden gesteld.