De regering heeft het einde van stookolie-verwarmingsketels aangekondigd, per 1 januari 2022. Vanaf deze datum is het verboden om stookolie-verwarmingsketels te vervangen of te installeren. Er bestaan alternatieve oplossingen voor de stookolie-verwarmingsketel evenals hulp om deze te vervangen. Dit is wat u moet weten.

 

Nog 3 miljoen huishoudens in Frankrijk gebruiken verwarmingsketels op stookolie en op steenkool. Omdat ze erg vervuilend zijn vanwege de aanzienlijke CO2-uitstoot en omdat ze steeds duurder zijn voor de huishoudens, wil de regering dit snel doen beëindigen. Op maandag 27 juli 2020 werd op de Elysée de vijfde raad van milieubescherming gehouden.

 

De regering heeft hier de eerste maatregelen aangekondigd, die zijn ontstaan bij de burgerconventie voor het klimaat, waaronder het einde van verwarmingsketels op stookolie en op steenkool. De minister van ‘Transition écologique’, Barbara Pompili, heeft verklaard dat het verboden zal zijn om verwarmingsketels op stookolie en op steenkool te installeren in nieuwe woningen, maar ook dat het niet mogelijk is om een bestaande verwarmingsketel te vervangen door een van deze twee soorten verwarming, ten gunste van een verwarmingsketel die beter voor het milieu is, vanaf 1 januari 2022.

 

Er bestaan meerdere alternatieven om een stookolie-verwarmingsketel te vervangen.

Ook al presteren deze manieren van verwarming beter en zijn ze minder vervuilend, de aankoopprijs kan een duidelijke blokkade vormen. Welke oplossingen zijn er om een stookolie-verwarmingsketel te vervangen?

 

Wat zijn de alternatieven voor verwarming via stookolie en voor stookolie-verwarmingsketels?

Er bestaan meerdere oplossingen voor het vervangen van een verwarmingsketel op stookolie, maar deze blijken vaak bij de aankoop duur te zijn. Daarna zijn deze oplossingen beter qua prestatie dan een oplossing op stookolie, en ze zijn duidelijk minder vervuilend. Hieronder enkele alternatieven met hun voor- en nadelen:

 

  • de verwarmingsketel op biomassa: dit is een systeem dat energie gebruikt die is opgewekt door de verbranding van organische materialen, zoals hout. Dit systeem heeft als voordeel dat het minder vervuilend is dan fossiele energie en dat de prijs van hout weinig varieert van jaar tot jaar. Het is dus een oplossing die kostenbesparend kan zijn. De aankoopprijs blijft echter hoog en kost tussen de 3000 en 9000 euro.

  • de warmtepomp: deze innovatieve verwarmingsoplossing vereist geen enkele verbranding en heeft maar weinig elektriciteit nodig om de pomp te laten functioneren. Deze pomp gaat de omgevingscalorieën in de lucht, het water of de ondergrond terughalen om ze vrij te maken in de vorm van verwarming in de woning. De investering is echter erg kostbaar. Je moet rekenen op een bedrag tussen de 5000 en 12000 euro.

  • de verwarmingsketel op gas: dit systeem op natuurlijk gas is een van de meest betaalbare opties (vanaf 1500 euro) en levert goede prestaties. Het nadeel hiervan is dat uw woning aangesloten moet zijn op het stedelijk gasnet en in aanmerking moet komen voor dit systeem.

Alle artikelen en afbeeldingen blijven ons eigendom en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gekopieerd of vermenigvuldigd noch aan derden ter beschikking worden gesteld.