Voor toeristen zijn gîtes ruraux de perfecte uitvalsbasis om te profiteren van alle rijkdommen van onze regio’s. Voor eigenaren is het een manier om hun vermogen te laten renderen en soms is het een volwaardige bedrijfsactiviteit.

 

Wat noemt men een gîte rural?

De gîte rural is een toeristische gemeubileerde woning gelegen in een woongebied in een plattelandszone. Meestal is de woning karakteristiek voor de regionale architectuur. Het gebruik van de woning dient onafhankelijk te zijn: een individueel huis of een woning die losstaat van het huis van de eigenaar. Het is dus niet mogelijk om een appartement in mede-eigendom om te bouwen tot een gîte.

 

  • Welke verschillen zijn er met chambres d’hôte?

    De chambre d’hôte (bed and breakfast) is een gemeubileerde kamer die zich bevindt in het hoofdverblijf van de eigenaar, die de persoonlijke verantwoordelijkheid heeft voor de ontvangst van de toeristen. In de huur zijn inbegrepen: het leveren van linnengoed en het ontbijt.  De werkwijze verschilt van die van een gîte, maar vanuit juridisch en fiscaal oogpunt zijn deze twee activiteiten vergelijkbaar.

  • Ik ben van plan om een gîte uit te baten; wat is mijn status dan?

    De activiteit van verhuurder van een gemeubileerde toeristische woonruimte kan als particulier uitgevoerd worden, wanneer de inkomsten van de huur hoger zijn dan 23000 euro of wanneer deze inkomsten meer dan de helft van de inkomsten op de belastingaangifte vertegenwoordigen. In dat geval betreft het een bedrijfsactiviteit, die zich kan uitoefenen in het kader van een individueel bedrijf of een bedrijf met verantwoordelijkheid, maar ook als zelfstandig ondernemer, SAS (vereenvoudigde aandelenvennootschap) of SARL (vennootschap met beperkte aansprakelijkheid)…

  • Welke formaliteiten zijn noodzakelijk om een gîte rural te creëren?

    Het is verplicht om aangifte te doen van de gemeubileerde toeristische woonruimte, voor de opening ervan, bij het gemeentehuis. Wanneer de activiteit bedrijfsmatig wordt uitgeoefend, dient u zich in te schrijven bij het RCS (handelsregister). Als u dit niet doet, verliest u het recht van fiscale voordelen met betrekking tot de status van professionele verhuurder van een gemeubileerde woonruimte.

Overigens kunnen stedenbouwkundige vergunningen ook noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld om een schuur om te bouwen tot woonhuis of om een uitbouw te maken aan een gebouw…