De meting volgens de wet-Carrez zorgt voor een onderscheid tussen privé oppervlak (en de omvang) en gezamenlijk oppervlak en dient als basis voor de berekening van de kosten van gemeenschappelijk eigendom. Dit zorgt ervoor dat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan en voorziet in een exacte meting van het privé oppervlak van uw toekomstige woning.

Wanneer moet deze meting genoteerd worden?

De meting moet genoteerd worden in het voorlopig koopcontract en daarna in de notariële koopakte.

 

In welke gevallen?

Bij de verkoop van een onroerend goed in mede-eigendom, met een woonoppervlak van meer dan 8 m2 waar de hoogte van het plafond meer dan 1.80 m is.

Dit geldt voor een:

–       Mede-eigendom, zogezegd verticaal, als een flatgebouw
–       Mede-eigendom, zogezegd horizontaal, als een woonhuis op gezamenlijke grond

 

Wat moet gemeten worden?

De meting neemt het vloeroppervlak van alle ruimtes en vertrekken, open en dicht in aanmerking. Na aftrek van de volgende ruimtes:

–       muren
–       scheidingswanden
–       trappen en trapruimtes
–       buizen
–       deur- en raamopeningen

 

Het volgende wordt eveneens niet meegeteld:

–       balkon
–       terrassen
–       veranda’s
–       kelder, souterrain en parkeerplaats
 

Wat gebeurt er bij een foutieve meting?

Wanneer het daadwerkelijke vloeroppervlak minder is, met een verschil van meer dan 5% van het gemeten vloeroppervlak dat in de koopakte vermeld wordt, kan de koper een evenredige prijsvermindering aan de verkoper vragen, die overeenkomt met het verschil in oppervlak. Dit dient binnen een termijn van een jaar vanaf de datum van tekening van de authentieke akte te gebeuren.

Wanneer het daadwerkelijke vloeroppervlak meer is dan het gemeten oppervlak zoals vermeld in de akte, leidt dit verschil niet tot een prijsverhoging.

Indien er geen meting plaats heeft gevonden, die in overeenstemming is met de wet-Carrez, kan de koper, binnen een termijn van een maand na tekening van de notariële akte, de annulering van deze eisen. 

 


 

Alle artikelen en afbeeldingen blijven ons eigendom en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gekopieerd of vermenigvuldigd noch aan derden ter beschikking worden gesteld.