Actualiteit: Terwijl Boris Johnson verstoppertje speelt met de Europese Unie wat de Brexit betreft, vragen steeds meer Britten zich af of het wel handig is om hun Frans onroerend goed aan te houden. Een vertrek uit de EU ‘zonder overeenstemming’ zou hen aan kunnen sporen om snel te verkopen!

Als waarschuwingsteken van Halloween en tegen alle verwachtingen van Boris Johnson in, zal Brexit niet op 31 oktober plaatsvinden! De vertegenwoordigers van de 27 Europese landen in Brussel hebben het principe vastgelegd om een nieuw uitstel te verlenen van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk tot 31 januari 2020.


De risico’s van een Brexit

Kan deze nieuwe opleving met het uitstel van een Brexit de Britse huiseigenaren in Frankrijk geruststellen? Laten we het hopen, want volgens een recent persbericht van Sextant Properties maken de onroerendgoedprojectontwikkelaars zich zorgen: “de Engelse kopers zijn steeds meer op hun hoede, in tegenstelling tot kopers die zo snel mogelijk van hun eigendom af willen”. De Britten vrezen een vertrek uit de Europese Unie zonder overeenstemming en denken dat zij uiteindelijk veel moeite moeten doen om in Europa te verblijven (visums, administratieve stappen) en om naar hun tweede huis in Frankrijk te komen.

 

De eigenaren lopen het risico om overhaast te verkopen om zo contant geld terug te krijgen. Een kans voor de Fransen die onder gunstige voorwaarden kunnen kopen!


Gevolgen op de onroerendgoedmarkt …

Behalve Brexit dient men in aanmerking te nemen dat de Britten weinig gehecht zijn aan hun stenen. Zij houden hun huis gemiddeld 5 jaar aan voordat ze het doorverkopen. Volgens de berekeningen van Sextant Properties kan een vertrek zonder overeenstemming leiden tot de komst van 100.000 eigendommen op de markt, wat mogelijk een plaatselijke daling van prijzen teweeg kan brengen op de markten in de Dordogne, de Charente, de Côtes-d’Armor, de Manche en de Côte d’Azur, daar waar de Britten aanwezig zijn.

 

Aan de andere kant, in het geval van een Brexit met overeenstemming, kan Frankrijk wellicht een stroom kopers zien komen, die al 3 jaar een afwachtende houding hebben.

 

De Britten verliezen terrein …

Sinds juni 2016, de datum van het referendum over een Brexit, lijken de Britten die onroerende goederen bezitten, de EU te verlaten en met name Frankrijk. Volgens een studie van de Conseil Supérieur du Notariat naar buitenlandse niet-inzittenden, was de afname van het aantal eigenaren tussen 2016 en 2017 7 %. Dat is een ontwikkeling die in de gaten gehouden moet worden, omdat de Britten nog altijd 27 % vormen van de niet-inzittende kopers, nog voor de Belgen en de Duitsers.

 

Des te meer omdat dit cijfer niet een andere tendens moet verbloemen, namelijk de tendens die andere Britten aanspoort in Frankrijk te investeren om zich te beschermen tegen de risico’s van een Brexit …

 

Bron:  https://www.immonot.com/actualites-2019/a-1405/Brexit-es-tu-la-Les-proprietaires-britanniques-vont-ils-sortir-de-France.html

 


 

Alle artikelen en afbeeldingen blijven ons eigendom en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gekopieerd of vermenigvuldigd noch aan derden ter beschikking worden gesteld.