“«Partir est mourir un peu»
Ruim 21 jaar hebben wij in Frankrijk gewoond. We woonden in Deuxnouds-aux-Bois, een klein dorp in het “Parque Regional de Lorraine”. Een heuvelachtig gebied met graanvelden, bossen, wijngaarden fruitbomen en de beroemde mirabellen boomgaarden. Er zijn voortreffelijke wandelgelegenheden. Een gebied dat door veel Nederlanders ongezien voorbijgegaan wordt op weg naar het zuiden van Frankrijk, maar dat steeds meer belangstelling trekt, ook van Nederlanders. We vertoefden er vaak, vooral ’s zomers maar ook in de rest van het jaar.
Reden van verkoop
Hoewel de afstand van Vlaardingen tot Deuxnouds niet groot is, 430 km, werd het heen weer reizen van uit Nederland naar ons Franse huis gezien onze leeftijd toch bezwaarlijk. Wij vroegen ons af wat te doen? Ons definitief vestigen in Frankrijk of ons tweede huis verkopen. De keuze is gevallen op verkopen, een emotionele beslissing.
Hulp vragen of zelf alles doen
We hebben Thierry Biguet thuis bezocht op zijn kantoor in Loenen en hem gevraagd ons te helpen. Thierry is een geboren Fransman en kan uiteraard goed in de Franse taal communiceren. Thierry is vertrouwd met de regelgeving voor koop en verkoop van een huis in Frankrijk. Dat is zijn specialiteit. Het betreft zaken zoals de rol van een Franse notaris bij het opstellen van een voorlopig en definitief koopcontract met de benodigde bedenktijd voor de koper en de verplichte technische keuring van het huis. Daaronder vallen de kwaliteit van de elektriciteitsvoorziening, de aanwezigheid van loodhoudende verf en asbest en hoe het energieverbruik gewaardeerd moet worden. Ook de staat van de rioolwaterzuivering (vetvangput en septic-tank) speelt een belangrijke rol, zeker op het platteland. Specialistische kennis is nodig van de verschillende soorten belasting die bij de verkoop van een tweede huis voor niet ingezetenen van Frankrijk van toepassing zijn.
À Vendre
In samenspraak met Thierry hebben wij ervoor gekozen dat ons huis te koop is gezet, niet met een groot bord op de deur, maar in de vorm van websites in de Nederlandse (Vlaamse) en Franse taal. Op deze websites is een uitgebreide fotosessie van ons huis geplaatst, samen met een plattegrond en een korte omschrijving. Onze Franse buurman was zo vriendelijk om met zijn drone prachtige luchtfoto’s te maken die een goed beeld gaven van de ligging van ons huis en tuin in het dorp. In korte tijd hebben we veel reacties gekregen van Nederlanders, maar vooral ook van Vlaamse en Waalse inwoners uit België.
De gevraagde verkoopprijs
Niet onbelangrijk en een valkuil voor Nederlanders die gewend zijn aan steeds maar stijgende huizenprijzen. Thierry Biguet heeft ons bezworen om een voor Franse begrippen redelijke prijs te vragen, omdat wij bij een te hoge vraagprijs heel lang of vergeefs op een koper zouden moeten wachten. Wel heeft Thierry ervoor gezorgd dat ons huis samen met de inboedel is verkocht. Dit vergt een aparte regeling via de notaris. Er is een inboedelbeschrijving voor nodig die door de notaris op waarde geschat wordt en door de Franse belastingdienst goedgekeurd moet worden.
De koper
De ironie van dit verhaal is dat wij een koper hebben gevonden uit een naburig dorp die had gehoord dat wij ons huis wilden verkopen. Dus ook mondreclame kan een oplossing zijn. Wij hebben ons huis binnen een jaar verkocht tegen een redelijke prijs, zeker als we daarbij denken aan de goede tijd die wij in Frankrijk hebben doorgebracht. Vooral zijn wij Thierry erkentelijk voor de wijze waarop hij ons goed geholpen heeft bij de verkoop van ons huis.
Wij zullen onze Franse vrienden missen en ook de Franse bakker die met zijn brood langs de deur kwam. Daar kan geen enkele Nederlandse warme bakker tegenop.”
Chris van der Heijden