De gouden tip!
Een huis kopen in Frankrijk is totaal anders dan wij gewend zijn in Nederland. Na een aantal vervelende ervaringen zoals: mondelinge overeenkomt gesloten met makelaar en eigenaar, die echter de volgende dag meer geld wilde, na nieuwe overeenkomst wilde hij opnieuw meer geld, besloten we Thierry in te schakelen. De afspraak was snel gemaakt toen we weer een huis op het oog hadden in de Dordogne, ons doel was een B&B te beginnen en onze eigen groenten, fruit en kruiden te kweken.
Tijdens de afspraak vertelden we hem dat wij het huis met een hypotheek wilden kopen. Maar aangezien wij in het begin geen vast inkomen in Frankrijk zouden hebben, raadde hij dat ons ten sterkste af. Je kan in Frankrijk geen hypotheek op je huis krijgen, maar op basis van je inkomen. De makelaar had ons verteld dat we een hypotheek konden nemen gebaseerd op ons toenmalige inkomen in Nederland, Thierry legde ons uit dat we ons zelf daarmee in de vingers zouden snijden, we zouden in de wintermaanden waarschijnlijk geen of heel weinig inkomen hebben met een chambre d’hôte in de Bourgogne.
Hij raadde ons aan om van de overwaarde van ons huis een woning te kopen. In eerste instantie waren we heel teleurgesteld, de huizenmarkt werd voor ons een stuk kleiner, waar vonden we een huis met land voor zo weinig geld? Ook raadde hij aan om zuidelijker te gaan wonen, omdat de Bourgogne toch tamelijk nat was.
Eigenlijk sneed Thierry hiermee in zijn eigen vingers, want als wij het huis niet zouden kopen, zou hij ook geen percentage daarvan ontvangen.
Gelukkig vonden we een fantastisch boerderijtje met 2 ha in de Creuse, waar we heel erg gelukkig zijn, en vooral heel dankbaar naar Thierry, hij gaf ons toen de Gouden Tip! Want inderdaad zijn de eerste jaren best pittig als je iets wilt opbouwen en dan heb je een buffer nodig.
Zelfs nu, na zoveel jaar, geeft hij ons nog steeds advies als we ergens niet uitkomen, chapeau!
Daarom wij raden Thierry met een warm hart aan!